Drupal 8-way

20/3/2018

Iemand op zap roept plotseling: "Ik haat Drupal", een andere zapper gaat er tegenin en zegt: "Ik hou van Drupal!" Nog iemand: "Ik heb een haat/liefde verhouding met Drupal 8!"
Maar vooral: de ene dag werkt hij tegen, de andere dag gaat hij smooth als boter.
Voor alle duidelijkheid: Drupal 8 is een 'hij' en zal altijd mannelijk blijven.

Slaag krijgen

Drupal 8 heeft al aan onze boksbal gehangen en heeft al slagen gekregen. Heeft al verwensingen gekregen.
Maar toch heeft Drupal 8 ook al veel liefde gegeven en gekregen.

Feit is dat we bij zap volledig zijn overgeschakeld het ontwikkelen met Drupal 8. En in alle eerlijkheid… dit verliep niet altijd even makkelijk. 

We hadden ons een opstart van een jaar gegeven en in januari 2017 zijn we gestart met onze eerste Drupal 8 site.

  • Klein beginnen met Action Zoo Humain, een productiehuis dat ook connectie maakt met zapplanning - onze planningstool voor productiehuizen. www.actionzoohumain.be

  • Iets groter gaan met het ontsluiten van de beelddatabank van Stad Mechelen die via een api alle (foto)data uit Atlantis haalt. www.regionalebeeldbank.be

  • Nog groter en uitdagender gaan met een kick-in-the-ass site voor StampMedia, het eerste jongerenmedia-agentschap in Vlaanderen dat de stem versterkt van alle jongeren in de media. 100den jongeren beheren zelf hun nieuwsartikels. www.stampmedia.be

  • En dan nog groter

  • En nog meer

En… lukt het?

Jup! We zijn nu (14 maanden later) waar we ongeveer wilden zijn.

Zo hebben we in februari 2018 de multisite voor GC de Wildeman gelanceerd. Gc de Wildeman heeft 5-tal projecten die mooi op hetzelfde systeem draaien als hun hoofdsite. www.gcdewildeman.be

En hebben we in maart 2018 de site voor CC het Perron - Ieper gelanceerd. www.hetperron.be

 

Het jaar van 'Drupal starten' is voorbij. En …wat hebben we geleerd? We hebben heel, heel veel geleerd. Zo zijn er heel wat modules die we de afgelopen 10 jaar op maat van onze klanten hadden geschreven opnieuw ontwikkeld in Drupal 8. Alles nieuw.

Tabula rasa, het kan bevrijdend werken.

Door het werken met Drupal blijven we ook onszelf steeds in vraag stellen. "Schrijven we het zo of schrijven we het de Drupal-way?". En als we eerlijk zijn: de 'Drupal-way' wint altijd. Want we willen in eerste instantie een super solide basis maken waarmee we jaren verder kunnen. Een basis waar we alle zapprojecten volledig op kunnen bouwen.

Toch enige trots dat we dit hebben bereikt. Blink blink.

Een Platform

Drupal is meer dan ooit een platform, het is niet meer 'gewoon' je site invullen. Je kan in Drupal immers heel veel opbouwen waarbij je andere systemen aanspreekt.

  • Zo maken we connectie met Ticketmatic om voorstellingen op te halen, maar ook om de status van aantal verkochte tickets in de site op te halen. Om gegevens van ticketverkoop te finetunen

  • We maken connectie met onze eigen planningsmodule voor productiehuizen zodat onze klanten essentiële informatie slechts op 1 plaats hoeven in te vullen.

  • Onze Drupal back-end maakt connectie met YesPlan om zaal informatie op te halen

  • We synchroniseren naar UiTdatabank, zodat je geen dubbel input van gegevens hebt.

  • We halen je Google Analtytics gegevens direct in de back-end binnen zodat je sneller een zicht hebt op je bezoekersstatistieken.

Waarom zeg je heel de tijd 'Drupal 8' en niet Drupal?

Omdat Drupal 8 helemaal nieuw is geprogrammeerd en niet te vergelijken is met zijn voorgangers. Ze hadden  het evengoed 'hopla' kunnen noemen en opnieuw starten nummers geven. Hopla 1, Hopla 1.1 etc.

Toekomst

De toekomst binnen zap… Volledige focus op Drupal 8 sites.

Wil je ook zo'n fancy Drupal project? Contacteer de zappers en we zitten samen rond een tas koffie om te zien hoe we jou kunnen helpen.